Goede en droevige zaken…

Afgelopen september had ik de meeste en vooral meest uiteenlopende optredens in één maand tot nu toe. Van zingende non tot electro-punk diva… Van smartlappen juf tot uitvaartbegeleidster… Dit is wat ik allemaal deed, in willekeurige volgorde, soms met, maar meestal zonder foto.

Cato Fluitsma Clivia Festival Hortus VUTen eerste: mijn eerste uitvaart. Hier ben ik echt trots op, want het is best moeilijk om de juiste toon te treffen. Ik zong en speelde  ‘La Vie en Rose’ naast de kist in de aula, liep vervolgens achter de kist aan en vóór de stoet uit naar het graf, was eerbiedig stil, liep terug en speelde verbindende liederen tijdens de borrel. De man hield wel van een jonge jenever.

ec8907d66a7dd48f4390e794fab30314 (2)
‘Morgen ben ik de bruid’…

Ten tweede: twee smartlappenworkshops. Een op een sloep in Utrecht en één tijdens een vrijgezellenfeest in de Jordaan. De ‘bride to be’ was erg lief en stuurde me later deze foto en nog een filmpje (zie hier).

Ten derde: ik zong op een prachtige houten boot in matrozenpak voor een man die met pensioen ging en met vrouw, kinderen en kleinkinderen over het IJ werd gevaren. Op de wal werd hij ontvangen door zijn voormalige medewerkers en zongen we ‘My Way’, begeleid en aangezwengeld door mij.

Cato Fluitsma Pleegtheater (2)Ten vierde: Ik speelde met ‘Het Pleegtheater’ in een Klooster Verzorgingshuis bij Den Haag. Ik was een non met een Limburgs accent. Hier had ik extreem veel plezier in : )

Ten vijfde verzorgde ik ‘de muzikale omlijsting’ tijdens de  opening van het nieuwe kantoor van uitvaartbegeleding ‘De Stilte’ in Meerkerk.  Je zou het misschien niet denken, maar het was erg leuk. De eigenaresse van dit bedrijf ontmoette ik  een tijd terug tijdens een netwerk bijeenkomst voor vernieuwende uitvaartondernemers. Vandaar.

Ten zesde speelde ik tijdens een familiebijeenkomst op het volkstuincomplex waar ik ook een huisje heb (nee, het was niet mijn eigen familie, het was een officieel gebeuren met stamboomquiz en al). Ten zevende had ik een optreden met eigen nummers bij de Noorderparkkamer en ten achtste een soortgelijk optreden tijdens het Clivia Festival in de Hortus Botanicus van de VU. Zie foto bovenaan!

Ten negende en tiende speelde ik tijdens het symposium van Theater Veder en deed ik regiescenes voor mantelzorgers (ik speelde een alcoholistische moeder en een té zakelijke en botte hulpverlener. Het publiek mocht aanwijzingen geven). En ten elfde: zong ik vier techno/electro nummers van eigen hand. Twee Engelse, een Franse en een Duitse, en dat alles op een soort van Gothic-party….

Nu ga ik een pagina maken voor uitvaarten want zonder gekheid: ik vind dit erg mooi werk om te doen. De dood brengt mensen bij elkaar en raakt aan de essentie van het leven. En muziek kan daar heel sterk aan bijdragen. En zo is het.