Bio

Cato Fluitsma studeerde aan de Academie voor Kleinkunst te Amsterdam en Antwerpen en behaalde in 1998 haar diploma. Ze liep stage bij Frank Groothof en schreef vele liedjes voor het kinderrepertoire van VOF De Kunst.

Zij groeide op in Breda als dochter van een beeldhouwer en doorliep daar de Vrije School. Haar ouders hadden een progressieve carnavalsvereniging die haar op sociaal-cultureel gebied zeer stimuleerde. In haar jeugd was haar oom Herman van Veen een sterke bron van inspiratie voor haar.

In de laatste 15 jaar schreef zij haar eigen teksten en muziek en produceerde haar album ‘Aardig Beest’. Als accordeoniste/zangeres treedt zij op op uiteenlopende podia als singer-songwriter en entertainer. Haar zeer persoonlijke en eigenzinnige liederen en raps schrijft zij veelal aan de piano. Daarnaast speelt zij in bands en theatergroepen. Haar brede cover repertoire voert van klassieke muziek en smartlappen tot populaire hiphop en house.

Sinds 2008 is zij fulltime professional en verzorgt zij de muziek tijdens (bedrijfs-) feesten, jubilea, symposia en in buurthuizen. Zij treedt regelmatig op voor diverse doelgroepen in verschillende circuits, zoals in de uitgaansscene, voor kinderen, zieken en (dementerende) ouderen. In 2012 won zij de Ruigoord Troubadour Trofee. Zij staat op podia in het buitenland en zingt ook in het Frans, Duits en Engels.

Haar maatschappelijke betrokkenheid kwam sterk tot uiting tijdens haar optreden in de Balie in het voorjaar van 2014, alwaar zij haar lied ‘De koningin is moe’ ten gehore bracht, samen met violist Vincent van Dam. Dit lied gaat over de CCD (Colony Collapse Disorder, het probleem van de bijensterfte) en werd geprogrammeerd ter afsluiting van de debatavond over dit onderwerp, getiteld ‘De bedreigende BIJzaak’.

Het lied ‘Ik ben ook jong geweest’, geschreven voor het album ‘Wat deed ik hier alweer’, van Theater Veder, theater voor dementerenden en andere zwakke doelgroepen, getuigt van een goed inzicht in mensen en hun kwetsbaarheid.

Haar experimentele muziek project Electric Soul Circus (ESC) gaat over het samen gaan van bezieling en elektronica. Als MC Kato treedt zij regelmatig op met techno dj’s op undergroundfeesten alwaar zij met een geïmproviseerde fantasietaal de feestvreugde verhoogt. Zij is geïnteresseerd in Sjamanisme als een hedendaagse vorm van spiritueel entertainment en past de kennis, die zij omtrent dit onderwerp heeft opgedaan, toe in haar performances.

Naast haar dagelijks werk van repeteren en optreden is zij moeder van twee kinderen (Isaac 2004, Sophie 2005) en geniet zij ten volste van hun muzikale ontwikkeling.

`Het allermooiste aan mijn werk vind ik de verbinding die tot stand komt als ik zing en speel. Mensen ontdooien en zijn beter in staat tot het maken van contact. Ik houd ervan als een ietwat stijve en ongemakkelijke samenkomst van mensen transformeert in een gezellige, liefdevolle boel waar mensen met veel genoegen aan terug denken´.